"Το Σιλμαρίλλιον" του J. R. R. Tolkien
"Εν αρχή ην ο Λόγος" λέει στη Βίβλο, στο ευαγγέλιο του Ιωάννη... Ο Tolkien έχει άλλη άποψη... Στην αρχή ήταν η μουσική με την οποία ο Illuvatar δημιούργησε το σύμπαν... Κάπως έτσι ξεκινάει η εξιστόρηση της Κοσμογονίας της Μέσης Γης και όσα συνέβησαν πολλές χιλιάδες χρόνια τόσο από το σήμερα όσο και από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"...
Το "Σιλμαρίλλιον" χωρίζεται σε 5 μέρη τα οποία μπορούν να σταθούν σαν ξεχωριστά βιβλία το καθένα:
- Το Ainulindalë (Το τραγούδι των Αϊνούρ)
- Η Valaquenta (Η ιστορία των Βάλαρ)
- Η Quenta Silmarillion (Η ιστορία των Σίλμαριλ)
- Η Akallabêth (Η ιστορία της πτώσης του Νούμενορ)
- Η ιστορία των Δαχτυλιδιών της Δύναμης και η Τρίτη Εποχή
Σε αυτά τα 5 μέρη του βιβλίου ο Tolkien ξετυλίγει με μαεστρία όλο το σύμπαν που δημιούργησε η ανεξάντλητη φαντασία του κι εντυπωσιάζει... Η λέξη "σύμπαν" που χρησιμοποίησα δεν είναι τυχαία... Ο Tolkien πλάθει με λεπτομέρεια τον κόσμο από την αρχή περιγράφοντας τις γενεαλογίες, τα χαρακτηριστικά ακόμα και την γλώσσα όλων των λαών και των οντοτήτων (δημιούργησε γλώσσες για όλες τις φυλές από το μηδέν!!!) που πάτησαν ποτέ την Arda συνθέτοντας μια υπέροχη ιστορία... Δεν είναι τυχαίο ότι ο Tolkien δούλευε πάνω στις σημειώσεις που αποτέλεσαν το "Σιλμαρίλλιον" σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και ότι αυτό δημοσιεύθηκε μόνο μετά τον θάνατό του...
Το "Σιλμαρίλλιον" είναι ένα υπέροχο παραμύθι, ένα μαγικό ταξίδι σε έναν κόσμο ηρωισμού, ομορφιάς, καλοσύνης αλλά και αφάνταστου πόνου, μίσους και καταστροφής... Αν εξαιρέσεις το κάπως "αργό" και ίσως βαρετό (αλλά απαραίτητο) Ainulindalë το βιβλίο ρέει σαν νερό καθώς οι ιστορίες και τα πάθη των διαφόρων φυλών διαδέχονται η μια την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό... Μέσα από τις ιστορίες του ο Tolkien θέτει και αρκετά θέματα προς προβληματισμό, όπως η καταστροφή της φύσης, οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, η ύβρις όπως ορίζεται στα βιβλικά κείμενα ή ακόμα και την αρχαία τραγωδία και άλλα πολλά που κάνουν το "Σιλμαρίλλιον", κατά τη γνώμη μου, ένα ανάγνωσμα με περισσότερες προεκτάσεις από όσες φαίνονται εκ πρώτης όψεως... Κάποιοι μπορεί να κουραστούν από τον καταιγισμό ονομάτων και τοπωνυμίων σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους (δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος υπάρχει ένα πολυσέλιδο index !!!) αλλά η ουσία του "Σιλμαρίλλιον" δεν βρίσκεται στην απομνημόνευση γενεαλογιών αλλά στην απόλαυση αυτού του πραγματικά μαγικού κόσμου που δημιούργησε ο Άγγλος παραμυθάς...
Πόσο ονειρικό! Αλλά και κατατοπιστικό. Πιστεύω ότι αν δεν έχεις διαβάσει το Σιλμαρίλλιον δεν μπορείς να καταλάβεις πραγματικά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Επίσης έχει τόσες πληροφορίες για όλους τους χαρακτήρες, τόσες προσωπικές ιστορίες και τόσες ίντριγκες, που αγαπάς και μισείς παράφορα κάποιους χαρακτήρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι αλήθεια πως τα πολλά ονόματα ίσως κουράσουν ή μπερδέψουν κάποιον, αλλά καμία σχέση με τις Aτέλειωτες Ιστορίες :p
Είναι αλήθεια ότι έχοντας διαβάσει το "Σιλμαρίλλιον" πολλά πράγματα αποκτούν νέο νόημα στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιες ιστορίες είναι εξαιρετικά όμορφες όπως αυτή των παιδιών του Χουρίν που μου άρεσε πάρα πολύ οπότε μάλλον με βλέπω να αγοράζω και το ομώνυμο βιβλίο... :)
Τις "Ατέλειωτες Ιστορίες" δεν τις έχω διαβάσει, για την ακρίβεια το "Σιλμαρίλλιον" είναι το πρώτο βιβλίο του Τόλκιν που διάβασα, και από τον "Άρχοντα" έχω δει απλά τις ταινίες (και τα extended versions)... :)
Θα χει ενδιαφέρον όταν περάσουν μερικά χρόνια από τις δύο ταινίες Χόμπιτ, το πώς θα σκεφτούν να μεταφέρουν το Σιλμαρίλιον στον κινηματογράφο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@vangelakas
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου πήρε κανά 15ήμερο...
Θα το είχα τελιώσει νωρίτερα αλλά ψιλοτρέχω αυτή την περίοδο...πάλι!
@Γιάννης Πλιώτας
Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα είναι καλή ιδέα δεδομένου του όγκου των πληροφοριών που περιέχει το συγκεκριμένο βιβλίο...
Θυμάμαι και κάτι φίλους μου που είχαν ξεκοκαλίσει τους "Άρχοντες" να γκρινιάζουν για το τι έδειξαν και τι δεν έδειξαν τελικά οι ταινίες...
Είδωμεν...
Έχεις δίκιο για όσα λες για το Σιλμαρίλλιον, πολύ κατατοπιστική η παρουσίαση. Τον Άρχοντα πρέπει όμως να τον διαβάσεις, σχεδόν το 1/3 του υλικού δεν υπάρχει στις ταινίες - αν και ομολογώ ότι συγκλονίστηκα απ'τον τρόπο με τον οποίο απέδωσαν το κλίμα και τους ήρωες, ούτε μες το μυαλό μου να ήταν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα "Παιδιά του Χουριν", τα περίμενα κι εγώ πώς και πώς να εκδοθούν, αλλά απογοητεύτηκα λίγο - προσωπική πάντα άποψη.
Όπως και να 'χει πάντως,ο Tolkien είναι αξιοθαύμαστος για το σύμπαν, τους ήρωες, τις γενεαλογίες, τις γλώσσες που δημιούργησε. Μετά από τέτοιους άθλους βλέπεις κάτι "Βραβεία Booker" κτλ και γελάς.
Σχετικά με τον "Άρχοντα" το ίδιο μου έλεγαν και οι φίλο μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα axtended versions αποκετέστησαν κάποιες ελείψεις αλλά φυσικά όχι εντελώς... Εδώ που τα λέμε πάντως δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους βιβλία να μεταφερθούν πιστά στο πανί...
Τα "Παιδιά του Χουρίν" τα έχει γράψει ο γιος του Τόλκιν, ο Κρίστοφερ, αν δεν κάνω λάθος, οπότε δεν ξέρω τι ποιότητας μπορεί να είναι... Από την άλλη η συγκεκριμένη ιστορία είναι από τις πιο όμορφες όσο και δακρύβρεχτες του "Σιλμαρίλιον"...
Να σου πω την αλήθεια δεν πολυασχολούμαι με τα βραβεία... Άλλωστε από τα όσα έχω γράψει εδώ φαίνεται ότι τα διαβάσματά μου δεν είναι τόσο up to date... :)
τα "Παιδιά του Χουριν" είναι κείμενα του Tolkien τα οποία συγκέντρωσε ο γιος του μετά θάνατον και τα συνέδεσε κάπως, δεν είναι του Κρίστοφερ αυτά καθεαυτά (μ' αρέσει που το έχεις ψάξει τόσο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα είναι ακόμα πιο συγκινητικό, δε, γτ εκεί υπάρχει αναλυτικά κι η ιστορία της Lalaith. :-)
Τελικά δεν το έχω ψάξει και τόσο αφού έκανα λάθος... :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο "Σιλμαρίλλιον" η αναφορά στην Lalaith είναι πολύ μικρή παρά το γεγονός ότι αναφέρει ότι η μικρή ήταν η αδυναμία του Χουρίν που ο χαμός της τον συνέτριψε...
ε, στα Παιδιά του Χουριν είναι λίγο πιο μεγάλη, αν και έζησε τοσο λίγο η μικρή που αναγκαστικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήἀλὸ λαλί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω υπάρχει πάντα μία σχετική γκρίνια από τους πολύ φανατικούς, οι οποίοι δεν "ανέχονται" το αγαπημένο τους βιβλίο να μεταφέρεται στον κινηματογράφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα ήταν εξαιρετικές και οι τρεις ταινίες, αλλά δεκτές και οι αντίθετες απόψεις.
@Γιάννης Πλιώτας
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν έχω μέτρο σύγκρισης γιατί δεν έχω διαβάσει τα βιβλία αλλά οι ταινίες ήταν όντως εξαιρετικές...
Οι ταινίες του «Άρχοντα» παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που μου προκάλεσαν πιστεύω ότι έχουν κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα, έχουν παραποιήσει σε βαθμό αηδίας το βιβλίο και έχουν στυλιζάρει τους χαρακτήρες σε Hollywoodiana πρότυπα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κοιτάξει κάνεις στο site της ταινίας Hobbit τι ετοιμάζει πάλι ο φονιάς Jackson θα του πέσουν τα μαλλιά, θα γεμίσει και το Hobbit, απλά αναφέρω ότι στην ταινία Hobbit θα έχει και την Γκαλαντριελ και τον Λεγκολας!!!
Οι αποδεκτές ίσως Λύσεις για τέτοια βιβλία είναι μόνο οι maxi σειρές πάνω κάτω ότι κάνει τώρα το HBO για το άλλο τεράστιο ΕΠΟΣ “ THE GAME OF THRONES”
Το Σιλμαρίλλιον αν και στην αρχή θέλει κουράγιο μέχρι να μπεις στο πνεύμα, αξίζει τον κόπο να το διαβάσεις σε σχέση με τον Άρχοντα. Εγώ πάντως είμαι από τους φανατικόύς που λέει ο Γιάννης. Θεωρώ τις ταινίες μάλλον κατώτερες από τα βιβλία που τα λατρεύω και τα έχω διαβάσει πολλές φορές. Ε, καλά και τις ταινίες εχω δει πολλές φορές, αλλά λέμε τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΦΡΟΣ welcome ρε!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά , όπως είπα δεν έχω άποψη διότι δεν έχω διαβάσει τους "Άρχοντες"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Jackson πάντως δεν θα τον χαρακτήριζα "φονιά" διότι ακόμα και αν κάποιος μπορεί να διαφωνεί με την μεταφορά των βιβλίων στο πανί δεν μπορεί να παραγνωρίζει το πόσοσυε καινούργιους οπαδούς έφερε στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό (και όχι μόνο) είδος, άσε που μην τα παραλέμε, οι ταινίες σαν ταινίες ήταν... ΑΡΤΙΕΣ!!!!
γεια σας παιδιά! Εγω εχω διαβασει το σιλμαριλλιον, τα παιδια του χουριν και τωρα διαβαζω τις ατελειωτες ιστοριες! αφου το τελειωσω θα ξεκινησω να διαβαζω τον αρχοντα! η αληθεια ομως ειναι οτι οι ταινιες με παρακινησαν να ξεκινησω να διαβαζω ολα τα βιβλια και θελησα να το κανω με τη σωστη σειρα...κατι που και εμενα με εκανε φανατικο! ειναι αληθεια οτι τετοια βιβλια δεν μπορουν να μεταφερθουν πιστα στον κινηματογραφο...αλλα οπως καποιος απο εσας προανεφερε, οι ταινιες ειναι πραγματικα καλες, και επισης εκαναν αρκετα γνωστο τον τολκιν παρακινωντας και πολυ κοσμο να ξεκινησει να διαβαζει τα βιβλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή* εχω διαβασει και το χομπιτ ! περιμενω πως και πως να βγει η ταινια αν και ξερω οτι με καποια πραγματα θα ξενερωσω απιστευτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ παιδάκι μου είσαι διαβασμένος όχι αστεία, εγώ ένα βιβλίο έχω διαβάσει κι έχω δει απλά την τριλογία... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλα τα βιβλία που μεταφέρονται στην οθόνη, κινηματογράφου ή τηλεόρασης, δεν έχει μεγάλη σημασία, είναι αναγκαίο να γίνουν κάποιες μεταβολές, διασκευή λέγεται, ώστε το έργο να προσαρμοστεί στις ανάγκες και στις τεχνικές του νέου μεσου. Κάθε ταινία ή τηλεοπτική σειρά είναι ξεχωριστό έργο και θα πρέπει να κρίνεται ως ξεχωριστό έργο. Έτσι οι Ταινίες του Κύκλου του Άρχοντα των Δακτυλιδιών αντλούν το υλικό τους από τα Βιβλία, αλλά τελικά είναι έργα του σκηνοθέτη και των συνεργατών του
ΑπάντησηΔιαγραφή